Úterý, 30 dubna, 2024

Přežijeme, jen pokud dodržíme sliby. Nová klimatická dohoda je křehká

- Komerční sdělení -aktuality

Za rok státy ukáží, jak sníží emise.

Související: Nová dohoda I Co dohodly státy? I Reakce

Britský poslanec Alok Sharma dostal deset měsíců na to, aby připravil nejdůležitější klimatickou konferenci za poslední roky. „Víme, že COP26 je naší poslední šancí udržet cíl oteplení o 1,5 stupně Celsia na dosah,“ říkal před začátkem summitu ve skotském Glasgowě jako prezident COP26.

Sorry, video přehrávač failed to load.(Error Code: 101102)
V sobotu večer, když ohlašoval ukončení jednání, nevěděl Sharma zadržet slzy. „Chtěl bych se všem omluvit za to, jak se tento proces vyvíjel, mrzí mě to. Rozumím velkému zklamání,“ řekl.

I když klimatická dohoda z Glasgowy poprvé konkrétně hovoří o snižování využívání uhlí a vyvíjí tlak na ještě přísnější snižování emisí, k udržení oteplení do konce století o 1,5 stupně Celsia to nebude stačit. Právě to je podle vědců oteplení, které naše civilizace ještě dokáže zvládnout. Co se na klimatickém summitu dohodlo a které země jsou nejvíce zklamané?

  1. Jasný cíl a sliby
    Pět let po dohodě z Paříže se delegáti ze 197 zemí dohodli, že stále budou tlačit na snížení emisí, které by mělo dosáhnout nižšího oteplení, než jsou dva stupně z predindustriální éry, ideální však do 1,5 stupně. K tomu, aby svět dokázal tento závazek splnit, musí do devíti let snížit produkci skleníkových plynů o 45 procent oproti roku 2010, do roku 2050 by měl zase dosáhnout uhlíkové neutrality.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek