Proč se vyplatí zařadit hlívu do stravy?
Novinka: Dostávejte články oblíbených autorů e-mailem. Vyzkoušejte novou funkci a zapněte si odběr.
Houby jsou obecně považovány za prospěšné pro celkové zdraví a jsou také skvělým pomocníkem při hubnutí díky svému nízkému obsahu kalorií a tuku.
Ze všech běžně konzumovaných hub vyniká zejména hlíva ústřičná z rodu Pleurotus.
Jako dřevokazná houba je všudypřítomná v lesích po celém světě a pro své jedinečné vlastnosti přitahuje stále více nadšených pěstitelů. Dokáže totiž růst v široké škále tepelných podmínek a prostředí – na mrtvém dřevě, jakékoli slámě, různých trávách, kávovém odpadu a prakticky jakémkoli sušeném celulózovém rostlinném materiálu.
V čem je prospěšná pro lidské zdraví?
Zlepší zdraví srdce a zničí rakovinné buňky
Hlíva ústřičná je bohatá na bílkoviny (až 30 procent jejího obsahu) a obsahuje významné hladiny molekuly zvané lovastatin, která prokazatelně snižuje cholesterol, a proto se běžně využívá i jako součást léčiv. Tato látka současně dokáže působit preventivně proti rozvoji aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění.
Léčivé vlastnosti hlívy ústřičné však sahají daleko za kardiovaskulární zdraví.